ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΨΑΡΙ

ΤΣΙΠΟΥΡΑ ΤΥΛΙΓΜΕΝΗ ΣΕ ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ

  • Αλάτι (όσο θέλετε)
  • 3 λεμόνια κομμένα σε ροδέλες
  • Καθαρίζουμε τις τσιπούρες και τις πλένουμε.

Σε κάθε ψάρι βάζουμε τη ρίγανη, το αλάτι, 4 κουταλιές λαδολέμονο, το σκόρδο μέσα στο ψάρι και το λεμόνι το ίδιο. Τα τυλίγουμε σε μια λαδόκολλα (ή ξεχωριστά σε λαδόκολλα το καθένα) και τα ψήνουμε για 25 λεπτά στους 200 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο. Οι τσιπούρες μας γίνονται πολύ ζουμερές γιατί ψήνονται με τα υγρά τους και με το λαδολέμονο απογειώνονται! Συνοδεύουμε αν θέλουμε με πατατοσαλάτα και ντάκο!


ΨΗΤΟΣ ΣΟΛΟΜΟΣ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

  • 4 κομμάτια φιλεταρισμένου φρέσκου σολομού
  • 4 φλυτζανάκια του καφέ εξαιρετικά παρθένο ή βιολογικό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε χοντρές φέτες
  • 2 πορτοκάλια τον χυμό και λίγο από το ξύσμα τους
  • 2 λεμόνια τον χυμό και λίγο από το ξύσμα τους


Εκτέλεση

Ετοιμάστε μαρινάδα με το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, τον χυμό πορτοκαλιών και λεμονιών και το ξύσμα τους, χτυπήστε την καλά και ρίξτε την πάνω από το ψάρι σε βαθύ σκεύος, που θα το φυλάξετε στο ψυγείο για μία περίπου ώρα. Στρώστε ένα μέτριο ταψί με τις φέτες κρεμμυδιού, τοποθετήστε επάνω τον σολομό και προσθέστε του λίγη από τη μαρινάδα. Ψήστε στο γκριλ για 5-6 λεπτά κάθε πλευρά του ψαριού και απολαύστε τον πλούσιο σε Ω3 σολομό, αφράτο και μυρωδάτο, όπως, ίσως, δεν τον έχετε ξαναγευτεί!


ΛΑΒΡΑΚΙ ΣΤΟ ΧΑΡΤΙ

  • Ένα μεγάλο λαβράκι (γύρω στο 1 με 1½ κιλό)
  • ½ ματσάκι φρέσκο μάραθο
  • Λίγα κλαράκια μαντζουράνα
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο (με τη φλούδα τους)
  • 3 λεμόνια με την φλούδα, πλυμένα και κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 2 κουταλιές της σούπας χοντρό αλάτι
  • ½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
  • Χαρτί ψησίματος


Πλένετε το ψάρι -καλό είναι να το αγοράσετε καθαρισμένο- και το στεγνώνετε με χαρτί κουζίνας. Απλώνετε στον πάγκο δύο μεγάλα, μακρόστενα χαρτιά ψησίματος, το ένα δίπλα στο άλλο, και άλλα δύο από πάνω τους σταυρωτά, ώστε να σχηματιστεί ένα αυτοσχέδιο ταψάκι. Βάζετε πάνω τα μυρωδικά, τα σκόρδα και τις φέτες λεμονιού. Έπειτα αλατίζετε καλά το ψάρι, μέσα και έξω, και το ακουμπάτε και αυτό από πάνω. Ρίχνετε το λάδι σε όλη την επιφάνεια και κλείνετε προσεκτικά το χαρτί, ώστε να σχηματιστεί ένα πακέτο. Το ακουμπάτε σε ένα ταψάκι, προσθέτετε ένα ποτήρι νερό και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για περίπου μία ώρα.


ΦΙΛΕΤΑ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΥ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑΣ

  • 8 φιλετάκια μπακαλιάρου
  • Αλάτι – πιπέρι
  • ½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού λευκό, ξηρό κρασί
  • 2 κουταλιές σούπας μουστάρδα καλής ποιότητας
  • Χυμός από δύο λεμόνια
  • ½ κουταλιά του γλυκού κορν φλάουρ
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλιά σούπας κάπαρη (προαιρετικά)


Αλατοπιπερώνετε τα φιλετάκια, τα βάζετε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με το ελαιόλαδο και προσθέτετε νερό ως τη μέση. Σκεπάζετε το τηγάνι και ψήνετε σε μέτρα φωτιά για 15 λεπτά. Αφαιρείτε το ψάρι με τρυπητή κουτάλα. Στο ζουμάκι που έμεινε προσθέτετε το κρασί, τη μουστάρδα και τον χυμό λεμονιού και τα αφήνετε 2-3 λεπτά να βράσουν. Ωστόσο σε ένα φλιτζανάκι με 3 κουταλιές νερό διαλύετε το κορν φλάουρ, το προσθέτετε στη σάλτσα και ανακατεύετε. Προσθέτετε αν θέλετε και την κάπαρη. Μόλις πήξει λίγο η σάλτσα αποσύρετε το σκεύος από την φωτιά. Σερβίρετε τα φιλέτα περιχύνοντας με τη σάλτσα και πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.


ΣΑΡΔΕΛΕΣ ΤΥΛΙΧΤΕΣ ΣΕ ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΑ

  • Μισό κιλό μεγάλες σαρδέλες, πλυμένες, καθαρισμένες, χωρίς κεφάλι και κόκαλο
  • Αμπελόφυλλα, τόσα όσα και οι σαρδέλες
  • 2 ματσάκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 3 λεμόνια κομμένα σε λεπτές φέτες (ημικύκλια)
  • 2 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 5 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  • 3 ντομάτες κομμένες σε χοντρές ροδέλες
  • ½ φλιτζάνι τσαγιού λάδι
  • Αλάτι - πιπέρι


Ζεματίστε τα αμπελόφυλλα σε βραστό νερό για 2-3 λεπτά. Αλατοπιπερώστε και γεμίστε την κοιλιά κάθε σαρδέλας με λίγο μαϊντανό, λίγο σκόρδο και μία φέτα λεμόνι. Τυλίξτε σφιχτά την κάθε σαρδέλα με ένα αμπελόφυλλο. Όταν ολοκληρώσετε το τύλιγμα απλώστε το ταψί πρώτα τις ντομάτες, μετά τα κρεμμύδια και αλατοπιπερώστε. Τοποθετήστε πάνω τους τις σαρδέλες βάζοντας και ανάμεσά τους φέτες με λεμόνι. Όσο μαϊντανό και σκόρδο περισσέψει μπορείτε να το πασπαλίσετε πάνω από τις σαρδέλες. Ραντίζετε με λάδι και ψήνετε στον φούρνο, στους 180 βαθμούς για μία περίπου ώρα.